Adsorptie koeling: koelen met warmte

Het toepassen van adsorptie koeling door het gebruik van adsorptie koeling aggregaten. Deze opereren op basis van het principe van sorptie van vaste stoffen, dit wordt adsorptie genoemd.

In het proces van adsorptie wordt stoom van sorptie materiaal (silica gel of zeolite) naar binnen “gezogen” en opgenomen (adsorbatie), waarbij het water verdampt en koude wordt gegenereerd.

Zodra het material is verzadigd door warmte toe te voegen zal opnieuw koude worden gegenereerd, dit proces zorgt voor periodieke koeling.

Een adsorptie koelaggregaat bestaat uit twee procesmodules met elk een:

  1. Verdamper / Condensator
  2. Adsorber / Desorber

De proceskamers zijn verbonden via automatische 3-weg-afsluiters. Op deze manier is de stroom van stoom gegarandeerd, ongeacht de fase van het proces waarin de adsorptie verkeerd.

Hoe werkt adsorptie koeling?

De mechaniek van een module bestaat uit 4 fasen:

Fase 1: Desorptie / Adsorptie

De desorber loopt vol met heet water. Als gevolg zal het koelmiddel, die zich op het binnenoppervlak van de silicagel bevindt, zal uitgaan zetten en vloeibaar worden op de condensator. De warmte die wordt gegenereerd tijdens het vloeibaar worden, zal afgevoerd worden door de vloeistofkoeler.

Op hetzelfde moment adsorbeert de adsorber waterdamp, die wordt gecreëerd binnenin de verdamper, wanneer het object afkoelt wordt door de koude-watercircuit toegevoerde warmte opgenomen. De warmte die wordt gecreëerd tijdens het adsorptieproces wordt afgevoerd, tezamen met de vloeibare warmte, in de omgeving. Operationele fase 1 loopt tot dat de gewenste koud watertemperatuur is bereikt.

Fase 2: Warmte terugwinning

Direct na fase 1 worden de 3-weg-kleppen in het stromingsgedeelte van de drie circuits zodanig ingesteld, dat de eerder gedesorbeerde Adsorber 1 nu wordt overspoeld met water en zal daardoor opnieuw afkoelen. De energie, die aanvankelijk werd opgeslagen in de desorber, zal niet tegelijkertijd worden geclaimd als de gemiddelde temperatuur zakt, maar zal gedurende een bepaalde tijdsperiode worden gepompt.

De terugkeer van adsorber 2, die zal worden gedesorbeerd na het adsorptie proces, zal voor een bepaalde tijd, de vloeistofkoelers voorzien. Pas als een temperatuurverschil wordt bereikt tussen beide adsorbers zal fase 2 worden beëindigd, door het uitschakelen van de 3-weg-kleppen van de drie circuits.

Fase 3: Desorptie / Adsorptie

De desorber zal vollopen met heet water en tegelijktijd wordt dit geabsorbeerd. Het proces van adsorptie / desorptie is hetzelfde als fase 1.

Fase 4: Warmte terug winning

Onmiddelijk na fase 3 switchen de automatische 3-weg-afsluiters op zo’n manier, dat de eerder gedesorbeerde adbsorber 2 zal vollopen met verkoelend water. Het warmte terugwinning proces wordt op analoge wijze uitgevoerd als fase 2.

Operationeel

Vanuit een operationeel oogpunt bestaan de aggregaten uit de volgende drie cycli:

1. Heet water circuit

Met heet water circuit wordt bedoeld het toevoeren van thermische energie naar de adsorptie aggregaten en daarmee de warmteuitwisseling in gang zetten.

2. Vloeistofkoel circuit

De warmte die wordt toegevoerd naar de adsorptie aggregaten (warmte vanuit de ruimte dat gekoeld word ten warmte om de apparatuur droog te houden) zal worden afgevoerd via de vloeistofkoeler en daardoor kan deze hitte op een normale temparatuur in de omgeving worden opgenomen.

3. Koud water circuit

Door het koud water circuit te gebruiken zal warmte worden afgevoerd vanuit de ruimte en worden gekoeld.

De mogelijkheden
Geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden van adsorptie koeling? Neem contact met ons op door te bellen naar 078 – 69 33 033.

Heeft u een project of een potentieel project waarbij Adsorptie koeling een oplossing kan zijn?
Laat het ons weten, door te bellen naar 078-6933033 of vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Sluiten