AVUSM ventilatie uitschakelsysteem

AVUSM 3D Building v2.7

Eigenaren en beheerders van gebouwen dragen een belangrijke verantwoordelijkheid voor de bewoners en gebruikers: veiligheid. Meestal is er goed nagedacht over de veiligheidsvoorzieningen, maar toch wordt er vaak één ding over het hoofd gezien. Wie schakelt de ventilatie uit als er een gifwolk overdrijft?

‘Ramen en deuren dicht’ is het bekende devies bij een ontploffing, brand of een andere calamiteit waarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Direct gevolgd door: ‘Ventilatie uit’. En dat is zeker geen loze kreet. Via een (centraal) ventilatiesysteem verspreiden giftige dampen zich in korte tijd tot in alle hoeken van een gebouw, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is er een uitstekende oplossing om dit in gebouwen, zoals woon- en kantoorcomplexen met centrale ventilatie, te voorkomen. Het systeem heet ‘AVUSM’: ‘Automatisch Ventilatie Uitschakel Systeem Mobitex’.

EENVOUDIG IDEE, PERFECTE UITVOERING

Het idee is eenvoudig: een schakelaar die op afstand te bedienen is. Energy Outsourcing Solutions (EOS) en Entropia hebben samen AVUSM ontwikkeld. Bij een calamiteit kan de centralist uw ventilatiesystemen met een druk op de knop uitschakelen. Als eigenaar of beheerder heeft u daar geen omkijken meer naar. Een veilig en gerust gevoel.

ZO (NET)WERKT HET

Dit schakelsysteem is geïntegreerd in het besturingssysteem van de gemeenschappelijke meldkamer (brandweer, politie, ambulance). Op het moment dat er een incident wordt gemeld, tekent de centralist op de GIS-kaart een risicogebied af. De software vraagt dan: “Wilt u de onderliggende ventilatiesystemen uitschakelen?“ Met een druk op de knop kan de centralist een keuze maken. De gebouweigenaar kan ook zelf, via een telefoon, tablet of pc het systeem uitschakelen. Dit kan relevant zijn als er stankklachten zijn, bijvoorbeeld bij een containerbrand of dakwerkzaamheden.

Het uitschakelen gaat via het Mobitex-netwerk van Entropia. Er is voor dit netwerk gekozen, omdat u bij incidenten niet op consumentennetwerken kunt vertrouwen en andere netwerken binnen enkele jaren gesloten zullen worden. In de praktijk is het netwerk 99,99% beschikbaar en is het gereserveerd voor bedrijfskritische toepassingen. Dit netwerk wordt onder andere gebruikt door politie, brandweer, ambulances en waardetransporteurs. De onderliggende applicaties worden op meerdere locaties gehost en ook de back-up bevindt zich op andere locaties. Zo wordt zeker gesteld dat de schakeling op afstand altijd werkt. Bovendien heeft Entropia beveiligde verbindingen met de gemeenschappelijke meldkamer in uw veiligheidsregio.

WAAROM EEN GEÏNTEGREERD SYSTEEM?

Het is zeer belangrijk dat deze oplossing in de software zit dat dagelijks wordt gebruikt. Dit voorkomt vertraging, verwarring en fouten op het moment dat het noodzakelijk is om snel te handelen, zoals in stresssituaties met een gifwolk.

VOOR WIE IS AVUSM?

Veiligheidsregio’s raden aan, om de AVUSM in elk gebouw met een centrale ventilatie te installeren. Denk hierbij aan:

  • Appartementencomplexen
  • Kantoorgebouwen
  • Scholen
  • Kinderdagverblijven
  • Ziekenhuizen
  • Verzorgings- en verpleeghuizen
  • Revalidatiecentra
  • Sportcomplexen
  • Theaters
  • Winkelcentra

Het schakelen van centraleventilatiesystemen via het Mobitex-netwerk wordt al vele jaren naar tevredenheid als dienst door vele organisaties afgenomen. De dienst heeft zichzelf bewezen. Inmiddels hebben ook vele woningbouwcorporaties de BOA-V oplossing omarmd zoals: Maasdelta, Vestia, Laurens Wonen, Rhiant, Woonkracht 10, Trivire en SOR.

CONTROLE EN JAARLIJKSE INSPECTIE AVUSM

Entropia stuurt dagelijks (’s nachts om 03:00 uur) een statusbericht vanuit de Mobitex-server naar de AVUSM kast. Als de Mobitex-server geen respons terugkrijgt, wordt er direct een e-mail verstuurd naar EOS en desgewenst naar de gebruiker en/of gebouwbeheerder. De meeste veiligheidssystemen hoeven gelukkig maar zelden gebruikt te worden. Juist daarom is het belangrijk om de AVUSM jaarlijks op locatie te testen zodat de werking gegarandeerd blijft.

INSTALLATIE EN CONTRACT

In principe kunt u de AVUSM door elk elektrotechnisch bedrijf laten installeren. Met een speciale overeenkomst geeft u de meldkamer toestemming om in geval van calamiteiten uw ventilatiesysteem uit te schakelen. Voor het onderhoud sluit u een onderhoudscontract met EOS af. Het standaard onderhoudscontract bestaat uit een dagelijkse test via het Mobitex-netwerk en een jaarlijkse visuele controle door EOS.

MEER INFORMATIE

Wilt u meer weten over de AVUSM of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende demonstratie? Neem contact met ons op.

Download de AVUSM folder via de link hieronder:

Heeft u een project of een potentieel project waarbij AVUSM een oplossing kan zijn?
Laat het ons weten, door te bellen naar 078-6933033 of vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Sluiten