Lucht warmtepomp

Om ruimten in huis te verwarmen haalt een lucht warmtepomp energie uit de buitenlucht. Daarnaast kan een lucht warmtepomp in de zomer andersom worden gebruikt om het huis te koelen. Het toepassen van een lucht warmtepomp kan bijna in elke situatie, omdat het niet noodzakelijk is om een grondboring uit te voeren.

De keuze voor een installatie met een luchtwarmtepomp wordt vaak gedaan vanwege het niet hoeven uitvoeren van een grondboring. Daardoor kan een warmtepomp in vrijwel elke situatie worden toegepast. De besparing op de jaarlijkse verwarmingskosten kan oplopen tot 25% van de totale jaarlijkse verwarmingskosten. Daarbij heeft een warmtepomp een gunstige invloed op het energielabel van een bestaande woning of de EPC van de een nieuwbouw woning.

Een warmtepomp is ideaal voor het verwarmen van een woning. Dit komt doordat het water meestal maar tot 38 °C verwarmd dient te worden. Hierdoor kan een hogere COP-waarde worden bereikt, omdat de condensortemperatuur lager is. Het rendement van een warmtepomp op lucht is minder gunstig als het buiten vriest, maar nog steeds voldoende om de woning warm te krijgen. Er zijn zelfs modellen die koelen, wat het comfort in de woning verhoogt.

Hoe werkt een lucht warmtepomp?

Een lucht warmtepomp bestaat uit twee units. De binnenunit wordt geplaatst naast een gasketel en de buitenunit tegen de gevel of op het dak. Ingrijpende bouwkundige aanpasssingen en een grondgekoppelde bron zijn niet nodig.

De buitenunit onttrekt vervolgens de energie uit de buitenlucht. Zelfs als het ver onder 0 is kan de buitenunit dit doen. De buitenunit is gekoppeld aan de binnenunit waardoor de warmte aan het verwarmingssysteem, waardoor de warmte aan het verwarmingssysteem of eventueel aan de voorraadboiler met warm tapwater wordt afgegeven. De kracht van een lucht warmtepomp is dat beide units dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden wat zorgt voor weinig energieverlies en optimale samenwerking.

Door de combinatie van warmtepomp en cv ketel wordt zo onder alle omstandigheden het hoogste rendement gehaald. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, levert de cv ketel extra capaciteit. Bij lage temperaturen is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de gasketel en schakelt deze vervolgens uit.

Het klimaat in Nederland verandert. De behoefte om in de zomer te kunnen koelen neemt daardoor toe. Met een beperkte hoeveelheid energie is een lucht-water warmtepomp in staat om de temperatuur in de woning via vloerverwarming of convectoren een aantal graden omlaag te brengen. Hiermee kunt u het comfort in uw huis verhogen zonder een energieslurpende airco aan te schaffen.

Voor een warmtepomp is een aparte subisidiepot. Wij denken graag met u mee hoe wij de voordeligste oplossing voor u kunnen leveren. Neem contact met ons op via 078 – 69 33 033.

Heeft u een project of een potentieel project waarbij de lucht warmtepomp een oplossing kan zijn?
Laat het ons weten, door te bellen naar 078-6933033 of vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Sluiten