PCM (Fase overgangsmateriaal)

Koeling > Verwarming > Inductie > Buffering

 • PCM
 • Wat is PCM?
 • Fase overgangsmateriaal
 • Phase change material

De geschiedenis van Phase Change Materials

Phase Change Materials an sich zijn absoluut niet nieuw of revolutionair. De techniek is 4000 jaar geleden al toegepast in China. Dit wetende is het niet verwonderlijk dat China voorop loopt in de ontwikkeling van PCM’s. In de tijd van de romeinen had men ook al door hoe PCM’s toegepast moesten worden. Het principe is en was gebaseerd op het opslaan van warmte in gebouwen opgeslagen, door de grote bouwmassa. De slimme engineers in die tijd hadden door dat muren na de zomer nog maandenlang warm bleven, zodat verwarming bijna niet meer nodig was. Tijdens de zomermaanden accumuleerden deze gebouwen met dikke muren de zomerwarmte, zodat het binnen aangenaam koel bleef. De oude romeinse gebouwen, middeleeuwse kerken en kastelen hebben deze eigenschap dankzij metersdikke muren. In de 19e eeuw wisten de Nederlandse veenwerkers met hun plaggenhutjes ook een aangenaam onderdak te creëren dankzij het principe van PCM’s.

De voordelen van dikke muren en vloeren met massa zijn duidelijk, maar tegenwoordig hebben de meeste gebouwen dat niet meer. Door de kortere bouwtijden en uitgeknepen m2 prijzen bestaan de gebouwen tegenwoordig voor een groot deel uit glas, staal en aluminium.

Daarbij vinden architecten het belangrijker om de nadruk te leggen op het esthetisch karakter van een gebouw in plaats van naar de massa die nodig is om een goed energetisch rendement te behalen.

In de loop der jaren is er voldoende apparatuur op de markt gebracht om gebouwen te verwarmen, koelen en ventileren, maar door stijgende energieprijzen zijn ook de exploitatiekosten sterk gestegen. Hierdoor is een kantelpunt in gekomen, want in de laatste jaren zijn ook architecten en bouwers steeds bewuster bezig met een andere manier van bouwen, een duurzamere.

Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn het dikker maken van de buitenmuren, wanden, vloeren en plafonds zoals de vroegere bouwmeesters. Echter een gebouw zou op dit moment daardoor onbetaalbaar worden.

Toch is er een betaalbare manier waarop dit mogelijk is! De phase change materials van onze partner Global e-systems zijn de perfecte oplossing. Maar met alleen de toepassing van PCM’s bent u er nog niet. Door gebruik te maken van onze kennis in de vorm van advies en consultatie over het totale concept haalt u echt het maximale uit uw PCM’s. Als u kiest voor onze totaalconcepten, dan gaan wij aan de slag met de verwarming, koeling, ventilatie en verlichting. Misschien heeft u nu de indruk dat PCM’s alleen interessant zijn voor nieuwbouw. Niet is minder waar, want juist bij renovatie van oudere gebouwen kunnen onze oplossingen voor een sterk lager energieverbruik zorgen en daarmee dus ook lagere kosten.

Welke typen PCM’s zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende typen PCM’s. De afkorting PCM’s is een verzamelnaam voor een aantal materialen zoals paraffines, zouthydraten en zure vetten. Elk PCM-materiaal heeft zijn eigen specifieke voor en nadelen. Bijkomend belangrijk voordeel is dat PCM’s op basis van suiker alcoholen worden toegepast als de volksgezondheid in het geding komt.

Voor specifieke koeling en diepvries-toepassingen worden zogenoemde eutectische vloeistoffen gebruikt. Dit is een mengsel van twee stoffen, die een vriespunt lager dan 0°C realiseren, wat het eutectische punt wordt genoemd.

De voordelen
De PCM’s van Global Energy Systems bieden grote voordelen. Een aantal daarvan zijn:

 • Veel toepassingsgebieden, met name renovaties van bestaande kantoorgebouwen.
 • Niet toxisch, onbrandbaar en 100% recyclebaar.
 • Uitstekend te combineren met bestaande klimaatbeheersingsinstallaties.
 • Een belangrijke reductie van elektrische energie en/of aansluiting.
 • Uitstekende te combineren met warmtepompen, biomassa, thermische zonne-energie.
 • Comfortverbetering… altijd een aangename temperatuur in uw gebouw of andere ruimtes.

Met onze Phase Change Materials behalen we ongekende besparingen, meer dan u ooit voor mogelijk had gehouden.

Een paar voorbeelden:

 • Tot 80% vermogensreductie op koelmachine, warmtepomp of gasketel.
 • 50 – 80% reductie op koelmachines en warmtepompen.
 • 50% vermogensreductie op bodemcollector of aquifer.
 • 45% kostenreductie op gasverbruik.
 • 40% besparing op elektriciteitsverbruik.
 • Lagere operationele kosten door minder onderhoud.
 • Snelle terugverdientijden, doorgaans binnen 2 à 3 jaar.

Heeft u een project of een potentieel project waarbij PCM een oplossing kan zijn?
Laat het ons weten, door te bellen naar 078-6933033 of vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Sluiten