AVUS ventilatie uitschakelsysteem

Bij een ontploffing, een grote brand of een andere calamiteit is het overbekende devies ‘ga naar binnen, doe ramen en deuren dicht'. Deze waarschuwing wordt gegeven omdat de calamiteit dan een grote invloed heeft op de luchtkwaliteit en er gevaar voor ongezonde stoffen in de lucht bestaat. Minder bekend, maar zeker zo noodzakelijk, is het bijbehorend advies om ventilatie uit te schakelen. In een eengezinswoning is dat geen probleem, maar bij centrale ventilatiesystemen in grotere gebouwen ligt dat anders. Het is immers voor een gebouwbeheerder lang niet altijd eenvoudig om de ventilatie uit te schakelen bij een calamiteit omdat de schakeling zich vaak op het dak van het gebouw bevindt.

Juist voor deze situaties heeft EOS in samenwerking met Boonstoppel Engineering decalamiteitenschakelkast AVUS - AVUSM ontwikkeld. Een systeem waarmee alle ventilatie-installaties in een groot gebied op afstand uitgezet kunnen worden. Bijvoorbeeld in woon- en kantoorcomplexen, maar ook in verzorgingshuizen en dergelijke. Om te schakelen maakt het gebruik van P2000, een netwerk is opgezet om personeel van hulpdiensten op te roepen in geval van een incident. Tevens is het mogelijk een schakeling met het Mobitex netwerk te maken wat onder andere in de regio Rijnmond wordt gebruikt door de hulpdiensten.

CAP-code als aansturing
De AVUS - AVUSM schakelkast wordt bestuurd door de hulpdiensten. Op advies van de dienstdoende brandweercommandant stuurt de meldcentrale een zogeheten CAP-code naar de P2000- of Mobitex ontvangers, welke is ingebouwd in de AVUS - AVUSM schakelkast. Deze ontvanger stuurt schakelaars aan die de stroomtoevoer onderbreken en daarmee de mechanische ventilatie uitschakelen. Een zwaailicht, een standaard onderdeel van de installatie dat op een plaats naar keuze aangebracht kan worden, maakt iedereen duidelijk dat de ventilatie is uitgeschakeld. Zodra dat weer veilig is, verstuurt de meldcentrale nogmaals een CAP-code en wordt de stroom weer ingeschakeld.

Zekerheid van schakelen
De zekerheid van het schakelen zit in de afspraken die gemaakt zijn met de veiligheidsregio. De veiligheidsregio heeft de AVUS - AVUSM calamiteitenschakelkast volledig gekeurd en de toestemming verleend om onze kasten middels een CAP-code te kunnen schakelen.

Extra mogelijkheid
Doordat er in de AVUS - AVUSM schakelkast is uitgerust met een GSM modem is het ook mogelijk voor de gebouwbeheerder de AVUS - AVUSM schakelkast zelf te bedienen via de mobiele telefoon. Dit kan waardevol zijn als er plaatselijk een situatie ontstaat die gevaar oplevert voor de luchtkwaliteit, zoals een (auto)brand in de buurt van het gebouw.

EOS stelt de calamiteitenschakelkasten samen naar de wens van de klant en assembleert deze in haar eigen werkplaats in Alblasserdam. Daarbij zorgt EOS voor het contract met de veiligheidsregio en is er de mogelijkheid om een test- en onderhoudscontract af te sluiten om tot in lengte van jaren verzekerd te zijn van een goede werking van de AVUS -AVUSM kast.

De rol van onze partners:

- Boonstoppel Engineering: een groot aandeel in het ontwerp van de kast en de diversiteit aan schakelmogelijkheden

Heeft u een project of een potentieel project waarbij AVUS een oplossing kan zijn?
Laat het ons weten, door te bellen naar 078-6933033 of vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Sluiten